Besparen op de motorverzekering? Dat doe je zo!

Ben je net de trotse eigenaar geworden van een motor? Dan moet je er natuurlijk ook rekening mee houden dat je deze dient te laten verzekeren. In Nederland en bij uitbreiding in het merendeel van de andere landen in de Europese Unie is het namelijk verplicht om gemotoriseerde voertuigen te laten verzekeren voordat ze in het verkeer worden gebracht. Bij de meeste mensen is het ongetwijfeld wel bekend dat dit geldt voor auto’s, maar zij vermoeden veelal dat zo’n verzekeringsplicht niet geldt voor motors. Toch is die er wel degelijk. Het afsluiten van een WA motorverzekering is dan ook bij wet verplicht. Sta je ook op het punt om deze verzekering af te sluiten, maar zou je dat graag willen kunnen doen tegen de laagst mogelijke premie? Dat kan door rekening te houden met de onderstaande tips.

1.) Sluit geen overbodige dekkingen af voor je motorverzekering

Wil je de kosten voor je motorverzekering zoveel mogelijk binnen de perken houden? Dan is het in eerste instantie van belang om even goed de verschillende soorten motorverzekeringen die er op de markt bestaan te vergelijken. Het onderlinge verschil in premie waarvan sprake is tussen bijvoorbeeld de WA-verzekering en de beperkt en volledige cascoverzekeringen is in de praktijk alles behalve onaanzienlijk te noemen. Waarom sluit dan niet iedereen gewoon de WA-verzekering af? Dit is toch de meest goedkope manier om een motor te verzekeren? Dat klopt, maar het aanbod aan dekkingen dat door deze verzekering wordt aangeboden is gewoon veel te beperkt. Dit zorgt ervoor dat deze verzekering ondanks de lage polis lang niet voor alle eigenaars van een motor de beste keuze zal zijn. Hoe dan ook, door grondig alle verschillende motorverzekeringen met elkaar te vergelijken kun je er in de praktijk probleemloos voor zorgen dat je precies die verzekering afsluit die bij jouw situatie en motor past. Op deze manier voorkom je ook dat je teveel overbodige kosten dient te betalen. 

2.) Vergelijk de motorverzekeringen bij verschillende verzekeraars

Het merendeel van de mensen die een motorverzekering wensen af te sluiten begrijpen dat ze voorafgaand even een vergelijking dienen uit te voeren. Het is in de praktijk evenwel van belang om er bij stil te blijven staan dat deze vergelijking eigenlijk uit twee onderdelen bestaat. In eerste instantie dien je dan ook een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende soorten motorverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Dit onderdeel van de vergelijking focust zich dan ook op het verschil tussen: 

  1. De WA verzekering; 
  2. De WA + beperkt cascoverzekering;
  3. De WA + volledige cascoverzekering; 

Heb je dit onderdeel van de vergelijking uitgevoerd? Dan heb je weten te achterhalen op welke manier je jouw motor nu precies het best kan verzekeren. Dit is echter nog niet alles. Het is namelijk zo dat er voor de motorverzekering geldt dat de verzekeringspremie niet bij wet is vastgesteld, integendeel. Dit zorgt ervoor dat er een extra vergelijking moet worden uitgevoerd waarbij de premie bij de verschillende verzekeraars onder de loep wordt genomen. Dit prijsverschil waarvan sprake is kan in de praktijk namelijk zeer aanzienlijk verschillen.

Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen de verschillende verzekeraars die er op de markt zijn terug te vinden kan je uiteindelijk met absolute zekerheid precies die verzekering afsluiten die voor jou op alle vlakken het interessantst is. Dit dus met andere woorden ook voor wat het prijskaartje betreft dat dient te worden betaald voor de verzekering.

3.) Kan je kiezen voor een oldtimerverzekering of niet?

Voor zowat alle gemotoriseerde voertuigen die in het Nederlandse verkeer kunnen worden gebracht geldt dat ze ook als oldtimer aanzien kunnen worden, althans wanneer ze daarvoor aan een aantal vooropgestelde voorwaarden zien te voldoen. Op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om een motor te laten verzekeren die de status van oldtimer heeft bereikt zal je kunnen vaststellen dat dit je een niet onaanzienlijk financieel voordeel kan opleveren. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat de periodieke verzekeringspremie een behoorlijk stuk lager zal komen te liggen. Dit is echter lang niet alles. Daarnaast zal je namelijk ook nog eens kunnen vaststellen dat er rekening wordt gehouden met de unieke waarde van de motor. Ook dat is bij een standaard verzekering uiteraard niet zo. 

Bovenstaande heeft ook een keerzijde. Je moet er bij het afsluiten van een speciale oldtimer motorverzekering immers rekening mee houden dat er ook aangepaste voorwaarden voor gelden. Dit betekent dat je stil zal moeten blijven staan bij bepaalde restricties. Zo is het best mogelijk dat je slechts een beperkt aantal kilometers mag doen op jaarbasis. Hoe dan ook, bij het afsluiten van zo’n verzekering is het altijd een must om even grondig de geldende verzekeringsvoorwaarden extra door te nemen. Alleen op deze manier zal je namelijk mogelijks vervelende verrassingen kunnen voorkomen.

4.) Wat met de vrijstelling van je motorverzekering?

Er wordt wel eens gezegd dat er op een motorverzekering nooit een vrijstelling van toepassing is. Dat is niet juist. Tegenwoordig is het zo dat nagenoeg alle verzekeraars er ook bij het verstrekken van een verzekering voor een motor voor kiezen om een vrijstelling te hanteren. Dat is het gevolg van het feit dat men er alleen op deze manier voor kan zorgen dat de kosten van de verzekering zoveel mogelijk binnen de perken kunnen worden gehouden. Ook de vrijstelling die van toepassing is of kan zijn op een motorverzekering speelt een niet onbelangrijke rol bij het bepalen van het kostenplaatje. Bovendien is het zo dat dit eigen risico in tegenstelling tot wat velen denken ook niet is vastgesteld of wettelijk is bepaald. 

Wil je graag de kosten tijdens je motor verzekeren zoveel mogelijk binnen de perken houden? Dan zal je kunnen vaststellen dat het eigen risico daarin een niet onbelangrijke rol zal spelen, integendeel. Door het aanpassen van dit eigen risico zal je dan ook de periodieke premie voor je motorverzekering aanzienlijk kunnen verlagen. Je moet er wel rekening mee houden dat je bij eventuele schade dan wel een hoger bedrag zelf zal moeten betalen. Daar hebben de meeste verzekeringnemers echter geen probleem mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *