Het belang van palmolie.

      Geen reacties op Het belang van palmolie.

Palmolie komt de laatste tijd veel in het nieuws en niet altijd op de meest positieve manier. Je ziet ook altijd in krantenkoppen en op nieuwspagina’s de vraag staan “What is palm oil used for”?, waarna een enorme lijst aan artikelen volgt. Het is voor niemand een verrassing dat palmolie in veel producten wordt gebruikt. Palmolie is één van de belangrijkste producten geworden die we ons kunnen voorstellen. Het past bijna in het rijtje met olie, hout, en metaal. Palmolie word in ieder geval in een meer verschillende soorten producten gebruikt dan al deze andere producten. Het zit in uw shampoo, en de fles waar ze shampoo in verkopen. Het zit in de chocoladepasta, scheerschuim, deo, wasmiddel. De lijst is oneindig. Maar in alle krantenartikelen krijgt palmolie een slecht imago. Op het moment worden veel bossen gekapt om palmolie te maken, maar er is een revolutie gaande. In de toekomst moeten wij mensen in staat zijn om duurzame palmolie te verbouwen. Ga maar eens het keurmerk RSPO in de gaten houden.

 

Waar staat RSPO voor?

Roundtable on Sustainable Palm oil, met andere woorden, RSPO. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie die is gebruikt in een product duurzaam gemaakt is. De organisatie achter dit keurmerk stelt hoge eisen aan een fabrikant voordat ze hen dit keurmerk geven. Duurzame palmolie is namelijk lastig te maken. Veel bedrijven werken samen met de RSPO. Het is een stichting dat samenwerk met telers, bedrijven, fabrikanten, en groothandelaren. Om duurzame palmolie te maken worden allereerst afspraken gemaakt over de hoeveelheid grond die je mag gebruiken voor het groeien van palmolie. Ook helpen ze boeren de afzet per vierkante meter te verhogen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de telers blijven voldoen aan de grote vraag naar palmolie. Zo kan er meer gelet worden op de biodiversiteit in de jungles waar palmolie word gegroeid.

 

Let op deze producten

Ik schreef vandaag dit stuk over palmolie omdat het verkeerd begrepen word. In alle “What is palm oil used for” artikelen word hier te negatief over gepraat. Want organisaties zijn wel degelijk bezig met het verbeteren van deze sector. Alleen door de enorme vraag naar palmolie is het lastiger om duurzame palmolie te produceren en tegelijkertijd te voldoen aan de enorme vraag. Let de volgende keer in de supermarkt maar op het RSPO-keurmerk. Dan zul je zien dat er palmolie niet altijd schadelijk hoeft te zijn voor de natuur. Het kan ook ontzettend milieu verantwoord zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *