Verslaafd aan wiet: hoe merk je dit bij jezelf of bij anderen?

Veel mensen onderschatten het gebruik van softdrugs of denken dat het niet verslavend is. Echter kun je wel verslaafd aan wiet of hasj raken. Ik ben geen expert, maar heb wel eens horen zeggen dat cannabis gezegd als een verslaving een “sluipmoordenaar” kan zijn. Hoewel het misschien minder heftig lijkt vergeleken met harddrugs. Het duurt namelijk wat langer voordat de impact zichtbaar is. Toch kan ook wiet heftig zijn en moeilijk om er vanaf te komen als je eenmaal die dagelijkse behoefte voelt. Hoe merk je dit bij jezelf of bij anderen? In dit artikel lees je er meer over en vertel ik je hoe je de juiste hulp kunt zoeken.

Minder ondernemend 

Wiet kan er voor zorgen dat je je ontzettend suf voelt en geen fut meer hebt om dingen te doen. Je kan dus minder ondernemend worden. Dat zorgt voor problemen op het werk of in de relatiesfeer. De leuke dingen en gezellige uitjes worden nu overgeslagen. Dat kan natuurlijk botsen met naasten. Cannabis maakt daarom meer dingen kapot zonder dat je het echt door hebt. 

Sneller vatbaar voor andere verslavingen 

Wiet is een zwaar middel. Zeker in de Nederlandse coffee shops koop je wiet met een hoog THC-gehalte. Dit maakt je extra loom en hierdoor kun je bijna niks anders dan gamen, series kijken en ongezonde snacks eten. Sommige wietverslaafden komen daardoor aan of ontwikkelen een gameverslaving. Omdat de drempel om drugs te gebruiken steeds lager wordt ligt het gebruik van andere harddrugs ook op de loer. 

Minder contact met familie en vrienden 

Omdat je minder ondernemend bent en niet zo vaak meer de deur uitgaat, raak je een beetje in een sociaal isolement. Je zal merken dat er minder contact is met familie en vrienden. Zeker als je in een bubbel zit van stoned zijn en gamen achter een scherm, is het moeilijk voor je naasten om je te bereiken. Als je bij iemand bent terwijl je net hebt geblowd zit je op een heel ander level. Dat is dan zonde van het contact dat je al hebt. 

Slechtere eetgewoontes 

Van wiet en hasj krijg je al snel vreetkicks. Je trekt niet de gezonde dingen uit de kast. Meestal heb je trek in ongezonde dingen zoals chips en winegums. Doordat je de structuur van je dag verliest eet je slecht en onregelmatig. Dit is terug te zien aan je huid en shape. Zonde als je vroeger zo graag sportte. Sporten is een van de dingen die je kan doen om je beter te voelen en weer fit te worden. 

Zoek hulp!

Herken jij jezelf of een vriend, familielid of collega in de voorbeelden die ik in dit blog heb beschreven? Wacht dan niet langer en schakel de juist hulp in. Je kunt altijd terecht bij de verslavingszorg voor hulp, maar natuurlijk ook voor meer informatie over dit onderwerp. Bel nu met SolutionS Belgium!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *