Waarom worden producten gekoeld?

      Geen reacties op Waarom worden producten gekoeld?

Van jongs af aan leren we al dat producten gekoeld of ingevroren bewaard moeten blijven. Maar waarom worden deze producten juist gekoeld en op deze manier bewaard? Het is een vraag waar je in eerste instantie niet bij stil zou staan. Wij leggen het je uit!

Bacteriële activiteit

Door bacteriën in producten kunnen wij ziektes en gezondheidsproblemen oplopen. Helaas zul je bij het consumeren van producten in aanraking komen met bacteriën op het moment dat je producten niet goed bewaard. Door de juiste koeltechniek zorgen we ervoor dat bacteriën gedood worden. Bacteriën zijn namelijk niet bestand tegen kou, waardoor voornamelijk verse producten gekoeld bewaard moeten blijven. 

Producten terugkoelen

Producten worden in het dagelijks leven ook veelal teruggekoeld. Hiermee bedoelen we dat de temperatuur van warme maaltijden verlaagd wordt door deze gekoeld te bewaren. Op het moment dat wij warm eten maken, kunnen we dit door koudetechniek tot 5 dagen bewaren. In de vriezer kunnen producten langer bewaart blijven, omdat dit een lagere temperatuur heeft. 

Zelf producten gekoeld bewaren

Zorg ervoor dat producten die open gemaakt zijn of warm waren niet langer dan 5 dagen in de koelkast te bewaard blijven. Factoren die invloed hebben op de duur van het bewaren zijn onder andere het openen van de koelkastdeur, dichtstbijzijnde warmtebronnen en de luchtdoorstroom in de koelkast. Door de koelkastdeur vaak te openen, is er fluctuatie in de temperatuur. Dit wil zeggen dat er warmte bijkomt, waarna de koelkast deze temperatuur weer verlaagd naar het punt waar jij hem op hebt ingesteld. 

Producten presenteren

Versproducten kunnen door bedrijven gepresenteerd worden om aan de consument het product te tonen. Dit wordt gedaan in koelvitrines, waarbij ook hier aan bepaalde eisen gedacht moet worden. Een koelvitrine zal namelijk aan één of meerdere kanten openingen hebben, wat ervoor kan zorgen dat de temperatuur stijgt. Producten die gepresenteerd worden hebben daarom een korte bewaartijd dan producten die in een dichte koeling bewaard worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *